Aké má jačmeň unikátne látky?

Pravidelní a dlhodobí užívatelia mladého zeleného jačmeňa popisujú rôzne blahodarné účinky tohto rastlinného nápoja. Napriek tomu, že stále prebieha množstvo štúdií o pôsobení zeleného nápoja, mnohé pozitívne účinky zatiaľ nie sú úplne objasnené. Doterajšie štúdie však už odhalili niekoľko unikátov mladého jačmeňa.

Zelený jačmeň: antioxidanty

Tím vedcov pod vedením profesora Osawagu už v roku 1992 izoloval z listov zeleného jačmeňa antioxidant označený ako 2″-0-glykosyl isovitexin (2″-0-GIV). Táto látka tlmí peroxidáciu lipidov, čo má značne pozitívny vplyv na zdravie a predchádzanie rôznych chorôb. Profesor Kubota vo svojej štúdii napríklad zdôraznil tento účinok 2″-0-GIV v prevencii aterosklerózy, u ktorej sa predpokladá priame spojenie s konzumáciou tučných jedál a s peroxidáciou lipidov (tukov) v tele.
O čosi neskôr prišiel ďalší významný objav. Profesor Goldstein popisuje novú prírodnú formu vitamínu E, ktorú izolovali z prášku zeleného jačmeňa. Bežne sa prírodný vitamín E vyskytuje v rôznych formách α-tokoferolu. Nová izolovaná forma – sukcinát α-tokoferolu má podľa klinických výsledkov značný potenciál redukovať rast nádorových buniek. Okrem toho sa mu pripisuje schopnosť stimulovať imunitný systém. Ďalšie štúdie naznačujú, že vitamín E – respektíve jeho nedostatok hraje významnú rolu v mnohých ochoreniach. Profesor Goldstein tiež naznačuje objav ďalšej látky v mladom jačmeni, ktorá by mohla mať významnú úlohu v boji proti rakovine .

Flavonoidy

Všetky tieto zaujímavé odhalenia nových látok v šťave mladého jačmeňa však naznačujú, že najväčší význam pramení v širokom spektre celého komplexu látok, ktoré majú čisto prírodný charakter. Dôležitou súčasťou každej rastliny sú farbivá – tzv. flavonoidy.
Flavonoidy sú rastlinné pigmenty, ktoré sú zároveň významnými antioxidantmi. Ich biologická funkcia v našom tele je nenahraditeľná pre ochranu buniek pred oxidačným stresom. Vedci identifikovali a popísali viac ako 6tisíc flavonoidov! Zo zeleného jačmeňa izolované flavonoidy saponarín a lutonarín vykazovali porovnateľnú antioxidačnú aktivitu ako α –tokoferol (forma vitamínu E). Predstavujú v podstate bližšie identifikované formy pôvodne označované ako 2″-0-GIV.

TIP na článok: Zásadotvornosť zelených nápojov

Zákazníkmi overený internetový obchod výživových doplnkov

Povedzte nám svoj názor!

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná.Označené polia sú povinné *

*