Antioxidačná aktivita nápoja z trávy

Antioxidačná aktivita nápoja z trávy

zelený jačmeň - antioxidantVýznam antioxidantov pre naše zdravie je pre odbornú verejnosť známy fakt už niekoľko desaťročí. Dokážu chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa v našom tele objavujú v procese metabolizmu, teda premeny látok  alebo vplyvom vonkajšieho prostredia. Významným zdrojom antioxidantov sú mnohé zdravé potraviny, ale hlavne čerstvá zelenina a ovocie.

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali denne zjesť 5-9 porcií zeleniny a ovocia. Toto množstvo si ľahko môžeme predstaviť. Jedna porcia ovocia je napríklad stredne veľké jablko,  hruška alebo banán, pričom jedna porcia zeleniny je cca. 100g zeleninového šalátu alebo napr. dve ružičky brokolice.

Aj klinické štúdie preukázali, že strava bohatá na zeleninu a ovocie vedie k zníženiu  riziku mnohých chorôb. Odborníci tento vplyv vysvetľujú nielen obsahom antioxidantov, ale i celkovým zdravým životným štýlom účastníkov sledovaných v týchto štúdiách.

Rovnako dôležité sú antioxidanty v starostlivosti o pleť. Výživa ovplyvňuje aj zdravotný stav pokožky a pleti podobne ako používanie špeciálnych krémov. Klaus Oberbeil hovorí “Bez antioxidantov pleť pri opaľovaní zožltne  a vyschne rovnako ako keď necháte maslo na slnku”

Antioxidačná aktivita a zelené nápoje

Ako vidíme je veľmi dôležité pravidelne skonzumovať odporučené dávky zeleniny a ovocia, ale  čo nebýva vždy jednoduché, či už z nedostatku času, vhodných a dostupných zdrojov alebo preto lebo nám ovocie a zelenina jednoducho nechutia.

Aj tu nám môžu pomôcť zelené nápoje,  ktoré sú bohatým zdrojom prírodných antioxidantov  a ďalších výživných látok  v prirodzenej forme a hlavne vo vysokej koncentrácii.  Ich antioxidačná aktivita môže byť pre nás jednoduchou a príjemnou formou ako prijať potrebné množstvo antioxidantov denno-denne.

Antioxidanty v mladom jačmeni

Medzi najčastejšie uvádzané antioxidačné látky patria vitamíny: C, E, karotenoidy – betakarotén, luteín, lykopén, zeaxantín či selén alebo mangán.  Ďalšie známe antioxidačné účinky sú spájané s flavonoidmi, polyfenolmi, fytoestrogénmi a ďalšími fytolátkami – aktívnymi látkami obsiahnutých v rastlinách.

Šťava z mladého jačmeňa je prirodzene bohatá na antioxidačné vitamíny C a E. Obsah týchto antioxidantov v neskorších fázach rastu významne klesá až o 48%. Preto je výroba zeleného nápoja viazaná na obdobie ich maximálneho obsahu v listoch, keď lístky jačmeňa dosiahnu približne 25-35 cm.

Avšak zelený jačmeň obsahuje aj celý rad významných flavonoidov, ktoré sa vyznačujú antioxidačnými vlastnosťami.  Tzv. saponarín a luponarín izolované z mladých jačmenných listov preukázali porovnateľné antioxidačné výsledky ako vitamín E.

Pre možnosť porovnania antioxidačnej schopnosti rôznych potravín vyvinuli vedci jednotný ukazovateľ – ORAC hodnotu (Oxygen radical absorbance capacity) – teda kapacitu absorpcie voľných radikálov.  Zelený jačmeň sa vyznačuje vyššou ORAC hodnotou ako napríklad horká čokoláda, čučoriedky či černice, teda potraviny, ktoré sú vyzdvihované  práve pre vysoký obsah antioxidantov.

 

foto: © monticellllo – Fotolia.com

Zákazníkmi overený internetový obchod výživových doplnkov

Povedzte nám svoj názor!

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná.Označené polia sú povinné *

*