História jačmeňa

zelený jačmeň - históriaJačmeň sprevádza ľudstvo už tisíce rokov. Patrí medzi hlavné pestované obilniny, ktoré vznikli z divokých foriem tráv. Prvé archeologické nálezy spájajú jačmeň a človeka v období okolo 17tisíc rokov pred Kristom, kedy človek zbieral semená divorastúcich rastlín. Prvé historické nálezy z primitívnych foriem poľnohospodárstva a pestovania jačmeňa pochádzajú z obdobia okolo 8 – 10 tisíc rokov pred Kristom.

Kde je domov jačmeňa?

Za domov jačmeňa sa považuje tzv. úrodný polmesiac – západná Ázia a severovýchodná Afrika, kde sa dodnes vyskytuje divorastúci predchodca kultúrneho jačmeňa. Za konkrétnu oblasť prvej domestikácie – zdomácnenia  jačmeňa,  možno podľa najnovších genetických štúdií označiť Izraelsko-Jordánsku oblasť.

Niektoré pôvodné domnienky vychádzali z predpokladu, že centrom domestikácie jačmeňa môžu byť aj oblasť Himalájí, Etiópie či Maroka. Genetické štúdie však tento predpoklad vyvrátili, na druhej strane naznačili, že práve tieto oblasti môžu byť centrom diverzifikácie jačmeňa. Teda v týchto oblastiach dochádzalo počas rozširovania druhu k vzniku hybridov z prapôvodného jačmeňa.

Jačmeň od pradávna slúžil hlavne na výživu ľudí a hospodárskych zvierat. Niektoré zdroje ho dokonca spájajú s jedným z prvých alkoholických nápojov, ktoré ľudstvo poznalo – pivo a v určitom období histórie slúžil jačmeň aj ako platidlo.  (wiki) Zaujímavosťou je, že sa napríklad vo Veľkej Británii používa jačmenná slama na potlačenie rozvoja rias v prírodných vodných zdrojoch – jazerá, rybníky, kanály. Slama sa jednoducho vo vreciach kladie na hladinu, pričom bez negatívneho pôsobenia napríklad na živočíchy či rastliny udržiava vodu bez premnoženia rias.

Mladý jačmeň ponúka lepšiu výživu

Tradícia využívania výživových doplnkov, ktoré obsahujú zelené časti rastlín  pochádza z Ázie.. Odtiaľ sa prakticky rozšíril aj nápoj z mladého jačmeňa do celého sveta. Za otca zeleného jačmeňa je považovaný  Dr. Hagiwara, ktorý zasvetil svoj život hľadaniu najlepšieho rastlinného zdroja živín. Hľadal prírodný povzbudzovač, ktorý by posilnil telo a pomáhal mu vo vlastnej schopnosti udržať si zdravie.

Praktický význam zelených potravín vychádza z faktu, že mladé, rastúce časti rastlín majú zvýšený obsah fytonutrientov – vitamínov, provitamínov, antioxidantov či minerálov.

Hoci obsah živín je závislý na oblasti pestovania, kvalite pôdy či samotnej technológie pestovania, vo všeobecnosti sa zelený jačmeň vyznačuje vysokým obsahom vápnika, železa, horčíka, draslíka, zinku, betakaroténov, kyseliny listove, kyseliny pantoténovej, vitamínov C, E, skupiny B, chlorofylu a rastlinných enzýmov.

Nápoj zo zeleného jačmeňa však vyniká aj ďalšími dobrými vlastnosťami. Bolo dokázané, že má dobrú schopnosť odbúravať organofosforečné pesticídy.

 

foto: © Serhiy Kobyakov – Fotolia.com

Zákazníkmi overený internetový obchod výživových doplnkov

Povedzte nám svoj názor!

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná.Označené polia sú povinné *

*