Zásadotvornosť nápojov

zelený jačmeň: zásadotvornýZnečistené životné prostredie a nevhodné stravovanie vedie k prekysleniu organizmu. Hlavne zloženie bežnej súčasnej stravy je výrazne „kyselinotvorné“, čo môže prispieť k narušeniu našej acido-bázickej rovnováhy. Preto aj zásadotvornosť nápojov ako takých naberá v dnešnej dobe na význame…

Už v roku 1998 bol  v odbornom časopise Journal of Nutrition publikovaný článok, ktorý upozorňoval na nevyváženú stravu s prevahou bielkovín, ktorá podporuje produkciu kyselín v obličkách a nadmernú stratu vápnika, čo nepriaznivo ovplyvňuje kosti. Preto autori odporúčali doplniť bielkovinovú stravu množstvom alkalicky pôsobiacich potravín ako zelenina a ovocie.

Súčasná medicína založená na prírodných princípoch – naturoterapia vychádza z názoru, že práve acidobázická nerovnováha v tele môže byť jedným z hlavných dôvodov vzniku mnohých chorôb.

Ovplyvnenie acido-bázickej rovnováhy nie je ani v oblasti tradičnej medicíny celkom neznáme, totiž modulácia pH v špecifických orgánových systémoch, napr. v obličkách sa používa na kontrolu tvorby kameňov a vylučovania toxínov, ako aj na detoxikáciu.

Zásadotvorné potraviny

Strava je zároveň aj jednou z najlepších možností, ako možno vnútorné pH tela udržiavať na správnej – mierne zásaditej úrovni. Dobre nám poslúžia  predovšetkým potraviny bohaté na minerálne látky – hlavne zelenina a ovocie, ktoré obsahujú minerály látky viazané v organickej forme.

Pre objektívnejšie porovnávanie potravín z hľadiska schopnosti upravovať pH vytvorili vedci tzv. PRAL index –Potential Renal Acid Loads, ktorý možno matematicky vyrátať na základe pomeru katiónov a aniónov v jednotlivých potravinách. Nízkou hodnotou PRAL sa vyznačujú kyselinotvorné potraviny ako mlieko, syry, chlieb alebo hrach. Naopak vysokú PRAL hodnotu majú zásadotvorné potraviny a patria sem hlavne rôzne druhy zeleniny a ovocia.

Kde pramení zásadotvornosť nápojov?

Zelené nápoje sa radia medzi potraviny s vysokým obsahom minerálnych látok. 100g sušenej šťavy z listov zeleného jačmeňa obsahuje takmer 30% minerálov! Toto unikátne zloženie radí nápoj zo zeleného jačmeňa medzi potraviny s vysokým zásadotvorným potenciálom. Ďalšou výhodu šťavy z mladého jačmeňa je organická forma obsiahnutých minerálnych látok a živín, ktoré sú viazané v prirodzenej forme. Zásadotvornosť nápojov ako zelený jačmeň sa tak stáva dôležitým prvkov vo výžive.

 

foto: © valiza14 – Fotolia.com

Zákazníkmi overený internetový obchod výživových doplnkov

Povedzte nám svoj názor!

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná.Označené polia sú povinné *

*